De weg

In de Handelingen der apostelen lezen we dat christenen “mensen van de Weg” genoemd werden. Wel als u dit leest zijn we dat inderdaad. Mensen van de weg. We zien vandaag niet anders dan de weg. Het is een hele rit door Polen. We rijden op de weg die van Cork in Ierland naar Omsk in Rusland loopt. De E30 is hij gedoopt. In de middag gaan we er een stukje af, dan duiken we onder Warschau door over de 50 via Grójec om later weer op de E30 te komen bij Mińsk Mazowiecki. Dan hebben we nog dik 3 uur nodig tot de grens. Dus aan het eind van de dag kunnen we geen weg meer zien, dat begrijpt u.

Dus dat moet wel iets anders betekenen in de Handelingen. Inderdaad. Weg staat voor een manier, een wijze van leven. Hoe sta je in het leven. Ik ben “van de Weg”. Dat is de weg die Jezus ging. Hij ging de weg tot God in onze plaats. Hij ging met de schuld en zonde, de nood en de ellende die dat veroorzakt heeft, op Zijn schouders, op Zijn hart naar de Vader. Die legde de uitkomst van zonde en schuld op Hem. Hij droeg in het gericht voor de troon van God de straf voor ons kwaad. Hij gaf Zichzelf over aan het kruis van Golgotha. De straf die ons de vrede aanbrengt was op Hem, schrijft de profeet Jesaja. Ja en daarom is de weg van jezus de weg van de vrede. De weg van gerechtigheid en barmhartigheid. De weg achter Jezus is de weg van mensen die leven van genade. Mensen die leven van “de geef”, van wat Christus geeft. Vrede met God en met de mensen. Dat is een prachtig leven. Immers je staat er niet alleen voor. Je bent niet overgelaten aan jezelf en je schuldige bestaan. Je mag leven van de genade die God schenkt.

Maar God schenkt ons geen genade om het voor ons zelf te houden. Hij schakelt ons in. We worden door Christus, Die “De Weg” is, mensen van de Weg. (Jezus zei tegen hem: Ik ben de Weg, de Waarheid en het Leven. Niemand komt tot de Vader dan door Mij. Johannes 14: 6) En dat betekent dat we met Jezus op de weg wandelen, maar ook dat we in opdracht van Jezus, mensen uitnodigen om ook op “de weg” te komen. Vroeger zeiden de mensen wel: “Genade is gunnend”. Als je zelf van genade mag leven, dan gun je dat ook aan een ander. Weet u waarom? Omdat je dan weet dat er geen beter leven is dan met Jezus op weg te zijn.

Zo wordt het volk van “de Weg” ingeschakeld. overal klinkt het: Kom er ook bij. We zijn op weg, ga met ons mee. We zijn onderweg met Jezus naar het Vaderhuis. Ja dat is het leven van het geloof. In deze wereld weten waarheen je onderweg bent.

Hoe de weg gaat? Dat weet je al te vaak niet. De Heere Jezus heeft ons gezegd: In de wereld zult u verdrukking hebben. De psalmen zingen van een dal van de schaduw van de dood. Van gebaande en ongebaande wegen. De hele kerkgeschiedenis laat zien dat de gemeente van Christus in de wereld vervolging en strijd ontmoette. Maar de Heere heeft gezegd: heb goede moed: Ik heb de wereld overwonnen. En steeds weer worden we bemoedigd door de woorden van het kruis, waar Jezus sprak: het is volbracht!

Weten waarheen je onderweg bent, dat is de zegen die de gelovigen met zich mogen meedragen. Het lied wordt vaak met veel bravour gezongen, dat lijkt me niet de intentie van de dichter, maar de inhoud is waar: Daar, daar zal ik mijn Heer’ ontmoeten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.