Het reis-doel

Er zijn in het Grieks van het Nieuwe Testament meerdere woorden om aan te geven dat iets een doel heeft, ergens op aan gaat. In de Bijbelvertalingen vinden we dan woorden als doel, einde, eind-doel. Er is een woord dat we kennen van het woordje telescoop. Tele betekent ver en scoop is kijker. Met een telescoop kun je ver kijken. Een ander woord in de Bijbel is het woordje telos. Het kan einde betekenen, zoals in: (1 Petrus 4:7) “En het einde van alle dingen is nabij”. Maar het kan ook doel betekenen, zoals in (1 Tim. 1: 5) Het eind-doel nu van het gebod is liefde die voortkomt uit een rein hart. En bij dit laatste voorbeeld ziet u dan gelijk dat die twee betekenissen nauw aan elkaar verwant zijn, of dat ze bijeen genomen moeten worden.

We kijken heel wat naar het verre Belarus in onze gedachten. Als er goederen worden aangeboden. Zou dat het doel dichterbij kunnen brengen? En dan zijn er natuurlijk heel veel vragen. Wat is het doel van humanitaire hulp. Worden mensen daar nu echt mee geholpen? Daarom is het nodig nauwkeurig te kijken. Als een dokter een maagonderzoek moet verrichten maakt hij een endoscopie. Niet prettig, maar dan kan hij uw maag goed bekijken. We moeten afwegen wat we wel mee nemen en wat de kosten zijn als we een grote hoeveelheid goederen brengen en wat er mee gedaan kan worden. Soms zijn eenvoudige dingen van groot belang, ook al denk je op het eerste gezicht, wat hebben ze daar nu aan? Maar het is ook van belang dat we het doel van een en ander goed in het oog hebben. En ook waar het ons brengt. Komt het eind-doel daardoor dichter bij? We hebben dit jaar een hele lading fietsen bij ons voor personeel van een bejaardenhuis. Nu gaan ze lopen. Dat kan ook. Maar de arbeidsvreugde zal erg toenemen als de reis naar het werk eenvoudiger gaat en minder vermoeiend is. De oplossing is dan een bus. Dan kunnen ze worden opgehaald. Maar is dat verstandig en besteden we dan niet een groot deel van de ons ter beschikking gestelde gelden voor een ondergeschikt doel?

En ja, dan gaat het ook nog over het einde, het einddoel. Waar gaat het heen? Wat is de bestemming? Toch ook een belangrijke vraag. We helpen niet om te kunnen blijven helpen. Maar we helpen opdat men zichzelf kan bedruipen. We hopen dat er verandering komt en tot die tijd is het nodig te helpen.

Wat is het doel van helpen in het koninkrijk van God. Wat is je naaste liefhebben. Omzien naar wezen en weduwen, noemt de Bijbel het ook wel. Mensen die in de knoop zitten. Mensen die tekort komen, omdat ze zichzelf niet helpen kunnen. We proberen ons te beperken tot de allerarmsten. Hulp voor hen die gehandicapt zijn. Of kinderen uit gezinnen waar problemen zijn en zij het kind van de rekening. Ouderen naar wie niemand omziet.

En nu wordt het moeilijker. Want wat is nu dat wat die ander werkelijk nodig heeft. Wat onderscheidt de hulp die we bieden, van andere hulp. We kijken voortdurend en met een scherpe blik of de hulp de mens zoals hij leeft van dag tot dag ook tot zijn doel kan brengen. Het doel dat de Heere aan ons leven heeft gegeven. Dat een mens door de hulp werkelijk mens kan worden. En een mens is pas werkelijk mens als hij God kent. Dat is onze overtuiging.

We zijn immers met een doel in deze wereld. Het doel van ons leven is dat we God kennen. En God leren we kennen door het Evangelie. En het evangelie kunnen we horen verkondigen als er een gemeente is, waar de Bijbel wordt uitgelegd en toegepast. Waar de Heere Jezus wordt verkondigd als de Weg, de Waarheid en het Leven.

Als dit op het internet verschijnt zijn mogelijk aangekomen bij ons reis-doel. Van Katwijk over de E30 naar Belarus. Maar hebben we dan ons reis-doel bereikt?

Het einde van de reis?

Dan zijn we ineens allemaal mensen geworden die onderweg zijn. Dan worden we allemaal opgeroepen het reis-doel goed in het oog te houden. Onderweg moeten we nauwkeurig kijken of we wel op koers blijven. En we moeten niet achterom kijken en denken ik ga weer terug. Dan kom je er niet.

Paulus schrijft: maar één ding doe ik: vergetend wat achter is, mij uitstrekkend naar wat voor is, jaag ik naar het doel: de prijs van de roeping van God, die van boven is, in Christus Jezus.

Houdt een mens dat vol? Petrus bemoedigt de gemeente in de diaspora met deze woorden: Hoewel u Hem niet gezien hebt, hebt u Hem toch lief. Hoewel u Hem nu niet ziet, maar gelooft, verheugt u zich met een onuitsprekelijke en heerlijke vreugde,
en verkrijgt u het eind-doel van uw geloof, namelijk de zaligheid van uw zielen.

Dan mag ik u ook nog wijzen op één woord uit de Bijbel, in onze vertaling zijn het er drie. Maar het heeft alles te maken met telos: eind-doel. Jezus sprak op het einde van Zijn leven op aarde: “Het is volbracht!” Toen was Zijn leven gekomen tot het doel waartoe Hij op aarde kwam: voor zondaren Zijn leven geven, verloren mensen redden. En zo gaf Hij aan God wat Hem toekomt. Wat is uw reis-doel?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.