Ontmoeting met….

In het Paasevangelie naar Mattheus lezen we: ziet, Jezus is haar ontmoet. Wat een bijzondere ontmoeting was dat. De gestorven Jezus ontmoette Maria. Ja, want Hij was opgestaan. Onbegrijpelijk. Hoe kan dat. ja, dat kan niet en toch gebeurd het. Dat is het Evangelie. Dat kan niet, maar het gebeurd. In het handelen van God is het altijd: Wat bij de mensen onmogelijk is, is mogelijk bij God (Luk. 18:27) En zo was het ook in deze ontmoeting. En zo gaat het ook in het leven van mensen zoals u en jij en ik. We willen dat verklaren of uitleggen. Maar de Bijbel zegt eenvoudig: Dicht bij u is het Woord, in uw mond en in uw hart. Dit is het Woord van het geloof, dat wij prediken: Als u met uw mond de Heere Jezus belijdt en met uw hart gelooft dat God Hem uit de doden heeft opgewekt, zult u zalig worden. (Rom. 10: 8, 9) En dan is God er. Zomaar, ongedacht en onbegrepen, en toch. God spreekt en je hoort Zijn stem. Hoe?? Wel doordat het Woord in de Bijbel, dat je leest, je aanspreekt. En dat heeft alles te maken met hoe we over ontmoetingen denken. We kunnen naar Belarus gaan en denken, we zie wel wie we daar tegen komen. Maar zo gaan we niet. We zijn er op uit mensen te ontmoeten om hen in contact te brengen met het Evangelie. We zijn er op uit om de boodschap van onze goede God aan andere mensen door te geven. Dat is niet iets als een nieuwe mobiele telefoon of een aantrekkelijke jurk of een nieuwe jeans. Dus we kunnen niet verwachten dat mensen er voor in de rij zullen staan. Maar weet u, daar is iets anders aan de hand. Wat? Wel! God is er op uit om mensen met het Evangelie in contact te brengen. Hij is naar deze aarde gekomen. De Heilige Geest is uitgestort op alle vlees, staat er in de Bijbel. Dat betekent dat de Heilige Geest rusteloos werkzaam is in deze wereld om mensen met het Evangelie in aanraking te brengen. Hij is als de wind die waait over de velden. die brengt alles in beweging. Zo ook de Heilige Geest. Hij is voortdurend op zoek naar verloren mensen. Wij kennen hen nog niet. Maar Hij weet van hen af. En Hij brengt ons op hun pad. Om hen als Hij daarvoor de weg opent ons de gelegenheid te geven hen van het Evangelie te vertellen. Ja, er zijn allerlei moeilijke omstandigheden waar mensen zich in  kunnen bevinden. Soms zie je ineens de hopeloosheid van een mens. Zwanger en hoe moet het verder. Gehandicapt en wie brengt me te eten. Verslaafd en wie zorgt er voor mijn kinderen. Verkracht en wie heeft een luisterend oor. Oud en geen pensioen, wie brengt me een boterham? En dan is er ineens een ontmoeting. Ongedacht en onvermoed. Ogen als van een Ander. Ogen die vragen: ontferm u over mij. En gaan we dan voorbij?

Jezus zag Zacheüs en de verlamde in Bethesda, Hij ervoer het contact met de bloedvloeiende vrouw. Hij zag de menigte rondom hem en werd met innerlijke ontferming bewogen.

Vandaag is het zondag. We gaan naar het huis van God. Dat is de plaats bij uitstek waar God zich laat ontmoeten en waar Hij blinden ogen opent. We wensen elkaar zo een ontmoeting toe!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.