Ik kom naar u toe

Reizen heeft in onze tijd meer betekenissen gekregen dan iets dat je doet om ergens te komen. Maar doorgaans reizen we om ergens te komen. In onze tijd van luxe en overdaad zijn er voortdurend een heel aantal mensen onderweg zonder doel. Reizen is hun doel. Sommigen hebben er hun levensroeping van gemaakt. Reizen om het reizen. Als we van zulk reizen horen of er iets van zien, dan kunnen we er verwonderd over staan wat zulke reizigers allemaal niet meemaken en wie ze allemaal niet ontmoeten. Oppervlakkig gezien zou je bijna zeggen: het is de hemel op aarde. Geen verplichtingen, af en toe een klusje doen en dan weer verder met je rugzak. Er zijn zelfs mensen die denken dat dit het eigenlijke levensdoel is. Zo is het bedoeld. Dat is pas echt léven.

In onze Bijbelvertaling is het eerste “Ik kom” een woord van God Zelf. God komt tot Mozes om met hem te spreken (Ex. 19:9). Het volgende hoofdstuk vertelt van het spreken van God in de Tien Woorden: Ik ben de Heere uw God! En dan klinkt dat God gekomen is opdat de mensen eeuwig in het land zullen wonen dat God hen geven zal. De Tien Woorden geeft Hij opdat de mensen zouden weten wat het echte leven is. Anders weten we dat niet. We kunnen wel op reis zijn en denken dat we het leven hebben gevonden, maar we vergissen ons. Het echte leven is het leven met God. En Hem te kennen dat is het leven, het eeuwige leven, zegt de Heere Jezus (Joh. 17:3). En daarvoor komt God. In heel de Bijbel kun je dat lezen. De Heere Jezus zegt: Ik kom. En de Heilige Geest zegt: Hij komt. En weet u waarom? Opdat wij ook gaan zeggen: ik kom.

En dan krijgt reizen een andere betekenis. Dan zijn we onderweg naar God en Zijn Rijk. Dan reizen we naar de stad van God. En onderweg zien we dan in van alles het komen van God en zien we steeds meer bevestiging van de belofte van Jezus: Ik kom weder opdat u ook mag zijn waar ik ben. Want daartoe ben Ik gekomen, opdat Ik de wereld behouden zou.

Ja en dan spreken de bladeren onderweg een taal. Ze kleuren prachtig geel en rood en bruin. Als de zon er op schijnt dan zie je duizenden kleuren. Allemaal afspiegeling van wat komt. Het gaat heen naar wat geen oog heeft gezien en geen oog gehoord. Wat God bereid heeft voor wie Hem liefhebben. Ja, maar die bladeren gaan afvallen? Die verkleuring is stervensproces. Ja, inderdaad. Het gaat heen door de afbraak. Het vallende blad laat het ons zien. Maar de geweldige kleurenpracht belooft Gods toekomst.

Daarom betekent reizen voor een christenmens niet overal eens rondkijken, maar we zijn onderweg naar God. Daarom zijn we pelgrims.

Jodocus van Lodestein zong daarom:
’t Oog omhoog, het hart naar boven,
hier beneden is het niet!
’t Ware leven, lieven, loven
is maar, waar men Jezus ziet.

Over de berijming van dat lied hebben we het hier nu niet. En dat er nog meer te zeggen is, daarover hebben we het ook niet. We zijn onderweg naar Belarus met humanitaire hulp. Maar onderweg. En dit woord zegt ons: Hij is gekomen opdat u ook komt. Pelgrim bent. Dat is wat anders dan rondreizende backpacker. Al kun je ook met een backpack pelgrim zijn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.