Zorgen van deze wereld

Mattheüs 13:22
‭En bij wie in de dorens gezaaid is, dat is hij die het Woord hoort; maar de zorgen van deze wereld en de verleiding van de rijkdom verstikken het Woord, en het wordt onvruchtbaar.‭

Geestelijke dictatuur.

In de gelijkenis van de Zaaier gaat het over de ontvangst van het zaad. En het zaad is het Woord van God. Onderweg kwamen we weer heel veel mensen tegen die de hele dag bezig waren met overleven. Met zorgen voor de gewoonste zaken. Boodschappen doen, naar het werk gaan, naar school gaan etc. Steeds horen we van nieuwe regels en wetten. Steeds weer nieuwe formulieren, die moeten worden ingevuld en nieuwe instanties, die moeten worden bezocht of verzocht om een handtekening of stempel. En natuurlijk is daar ook altijd weer een rekening bij, want er zijn weer banen bijgekomen.

In het westen hebben we ook veel last van bureaucratie. Maar daarvan is de achtergrond een andere dan in een dictatuur. In een dictatuur is het een verkapt middel om de mensen bezig te houden. Ze zoveel zorgen en moeiten bereiden, dat ze aan het eind van iedere dag geen boe of bah meer kunnen zeggen. Een vermoeidheid die ieder initiatief wil doodslaan. Men wil de burgers laten geloven dat het allemaal is, omdat de staat zo goed voor hen zorgt.

Ik zie er ook een kwaad van de boze in, waarover Jezus spreekt in de gelijkenis. Hoe hij het voor elkaar krijgt zal hem een zorg zijn, als hij de mens maar weg houdt bij het Evangelie van vrije genade. “Er wordt voor je gezorgd, zo zegt men. Kijk maar eens wat er allemaal moet gebeuren om het land draaiende te houden. Daar heeft God geen hand in.” De boze zoekt op allerlei manier de mensen weg te houden bij de rust van het Evangelie. De zorgvuldigheden van het leven zijn vele.

In het Westen is veel meer sprake van de verleiding van de rijkdom. Alles gaat over meer, meer, meer. Alle straathoeken en iedere tv-uitzending staan bol van de reclame. Die begeerte wil opwekken. Heb je dat nog niet? Heb je maar zo’n eenvoudige autootje? Ga je maar naar de Veluwe op vakantie? Oh, jij blijft thuis? Dat is toch niet van deze tijd. Op de scholen begint het onder de kinderen. Kindertelevisie maakt reclame die op kinderen is gericht. Ontevredenheid ten top. Als ik dit niet heb of dat….

Alle statistieken ten spijt groeit de criminaliteit. En in veel gevallen komt men er ook mee weg. Fraude is een veel voorkomende misdaad. Ook al is het in het klein.

Het is niet mijn bedoeling hier een aantal riolen te openen en bloot te leggen. Over de zonde wordt genoeg geschreven, als schrijft men dan wel om de zonde te verheerlijken of aan de schandpaal te nagelen. Ik wil laten zien dat de Heere in Zijn Woord er aandacht voor heeft dat er zoveel is dat ons niet wil laten erkennen dat kwaad, zonde tegen God is. Dat het ons verstrikt en bezig houdt. We worden er niet van terug gehouden of tegen gewaarschuwd. Het leven is er vol mee. En de Heere zegt, daardoor wordt het Evangelie verstikt. Daardoor wordt het leven met God als een leugen voorgesteld. En de bedoeling daarvan is ons naar de afgrond te slepen.

Het is grote winst als we ons hiervan bewust zijn. Als we dit kwaad onderkennen. We spreken niet vaak meer over deugd. Bijvoorbeeld de matigheid. Toch is dat ook een van de dingen die me hier weer onder de aandacht is gekomen.  De deugd van de matigheid. Dat kan een nette manier van leven zijn. Als je maar zo en zo. Nee, in de Schrift worden we tot matigheid geroepen. De HSV vertaalt zelfbeheersing. De Kanttekenaren schrijven in de zijlijn: Dat is, onthouding van overdaad in spijs, drank en van de lusten van het  vlees. (Met die lusten is seksuele losbandigheid bedoeld.) Is onze wereld daar niet vol van. heeft het niet hele kwalijke gevolgen. Ja maar vooral dat we daar dan de hele dag mee bezig zijn, het ons helemaal in beslag neemt. Dat doe je niet je best om een heerlijke maaltijd te bereiden en samen de vreugde van het gezamenlijk eten te ervaren. Maar dan richt je een hele tv-zender in, waar het de hele dag over niets anders gaat als eten. Dan is er voortdurend aandacht op je telefoon voor de beursnoteringen, dan weet je alles van die nieuwste auto’s, verdiep je je voortdurend in het beste dieet, gaat al je aandacht op aan het uitpluizen van wat nu wel slecht is voor je gezondheid en wat juist heel goed. Je wordt helemaal in beslag genomen door dat waarvoor je gaat. En bedenk goed… dat kan ook de godsdienst zijn. Nee, niet je aandacht en betrokkenheid , je hart voor de Heere en Zijn dienst. Maar dat je helemaal gaat voor de kerk, wij kunnen het en maken het. Onze gemeente! Wij de gelovigen! Ik, het kind van God!

Zelfbeheersing. Je eigen-ik er onder houden. Je Selfie niet overal knippen. Je kennen en kunnen niet overal demonstreren. Je mening niet overal laten horen, omdat je weet dat je er toe doet. Als ik er ben, dan maak ik het verschil!

Dan verstikt het zaad van het Evangelie. Pas op dat het bij ons niet onvruchtbaar wordt!

Weet u wanneer het vrucht voort brengt? Als de Heere Jezus in ons leven verheerlijkt wordt. Wat is dat en wanneer gebeurd dat?

Mat. 25: 37 vv. Dan zullen de rechtvaardigen Hem antwoorden: Heere, wanneer hebben wij U hongerig gezien en te eten gegeven? Of dorstig en te drinken gegeven? Wanneer hebben wij U als een vreemdeling gezien en gastvrij onthaald, of naakt en hebben U gekleed? Wanneer hebben wij U ziek gezien of in de gevangenis en zijn bij U gekomen?
En de Koning zal hun antwoorden: Voorwaar, Ik zeg u: voor zover u dit voor een van deze geringste broeders van Mij gedaan hebt, hebt u dat voor Mij gedaan. Dan zal Hij ook zeggen tegen hen die aan de linkerhand zijn:Ga weg van Mij, vervloekten, in het eeuwige vuur, dat voor de duivel en zijn engelen bestemd is. Want Ik ben hongerig geweest en u hebt Mij niet te eten gegeven; Ik ben dorstig geweest en u hebt Mij niet te drinken gegeven; Ik was een vreemdeling en u hebt Mij niet gastvrij onthaald; naakt, en u hebt Mij niet gekleed; ziek en in de gevangenis, en u hebt Mij niet bezocht. Dan zullen ook dezen Hem antwoorden: Heere, wanneer hebben wij U hongerig gezien of dorstig of als een vreemdeling of naakt of ziek of in de gevangenis, en hebben U niet gediend? Dan zal Hij hun antwoorden: Voorwaar, Ik zeg u: voor zover u dit voor een van deze geringsten niet gedaan hebt, hebt u het ook niet voor Mij gedaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.